(Mimar ve Mühendis, Mimar ve Mühendis Grubu Yayın organı, Mayıs 2001, sayı: 30)
1. Giriş
Ülkemizde, binaların yeterince sağlam yapılmamasından dolayı büyük bir felakete dönüşen 1999 depremi, bazı olumlu gelişmelerin de başlamasına yol açmıştır. Bunlardan bir tanesi, uzman mühendislik konusunda, bir kanun hükmünde kararname çıkartılarak Türkiye'ye uzman mühendis sisteminin getirilmesidir. Çok verimli sonuçlar doğurması beklenen bu kararnamenin çıkartılması kanaatimizce aceleye getirilmiştir. Sistemde bazı önemli yanlış ve sakıncalar bulunmaktadır. Çıkartılan bu kararname ile Türkiye'de mühendislik hizmetlerinin kalitesinin yükseltileceği, hizmetlerin iyileşeceği, teknolojik gelişmelerin ülkeye hızla kazandırılacağı hususlarında çok ciddi endişelerimiz vardır. Öte yandan uzman mühendislik kavramı Türkiye'de çok yeni olduğu için ülkemizde tam bilinmemektedir. Hatta mühendislerce de bu kavram tam anlaşılamamıştır. Bunun için bu yazıda uzman mühendis kavramı kısaca açıklandıktan sonra, Türkiye'de kurulmak istenen sistem yabancı ülkelerden birininki ile karşılaştırılacaktır. Bu konuda ülkemizde yapılan düzenlemelerde görülen sakıncaların giderilmesi için bazı önerilerde bulunulacaktır.
2. UZMAN MÜHENDİSLİK SİSTEMİ
2.1 Uzman Mühendis Kavramı
Uzman mühendis veya uzman mimar, istenen eğitimi tamamlamış, yeterli meslek deneyimi kazanmış, kanun ve yönetmeliklerin ön gördüğü bütün sınavları başarmış olan ve doğrudan halka hizmet sunmasına izin verilen mühendis veya mimar olarak tanımlanabilir. Başka bir ifade ile uzman mühendis, kanunla mühendislik yetkisi verilen mühendis demektir.
Hukuk sistemimizde geçen uzman mühendis veya uzman mimar kavramı yerine, bu yazıda kısaca uzman mühendis terimi kullanılacaktır.
2.2 Uzman Mühendislik Sisteminin Hedefi
Uzman mühendislik sistemini getirmenin hedefi, tıpta ve hukukta olduğu gibi, mühendislikte de, halkın sağlığı, güvenliği ve refahının korunmasıdır. Bu sistemle, uzman mühendisler, meslek ahlakı açısından olduğu kadar, hukuk yönünden de, meslekleri ile ilgili çalışmalarda sorumluluk almaktadırlar.
2.3 Niçin Meslek Deneyimi istenmektedir?
Yeni mezun bir mühendis, bir işte çalışırken, teknik ve hukuki yetki ve sorumluluklarını tam anlamadan, hesaplarında, metotlarında, malzeme ve yer seçimlerinde veya işlemlerinde bazı hatalar yaparak kendisini zor duruma sokabilmektedir. Bu hatalar dolayısıyla ekonomik zararlara, hatta can ve mal kaybına yol açabilir. Bu bakımdan mühendisin belli bir süre meslek deneyimi kazandıktan sonra mesleğinde tam yetkili olması istenmektedir.
2.4 Uzmanlık Sınavları Yapılmasındaki Amaç Nedir?
Uzmanlık belgesi almak için mühendislerin girdiği sınavlarda sadece teknik bilgiler sorulmaz. Teknik bilgiler yanında, şartnameler, meslek sorumluluğu, iş kanunları ve mühendislik uygulamaları da sınavların kapsamındadır. Bu sınavlarla sorumluluk almak isteyen mühendislerin, mezun oldukları üniversitelere, temel formasyonlarına, eğitim seviyelerine bakılmaksızın, aynı standart bilgi ve deneyim seviyesine getirilmeleri amaçlanmaktadır.
3. DİĞER DEVLETLERDE UZMAN MÜHENDİSLİK
Teknolojide dünyanın önde gelen ülkelerinden biri olan Amerika Birleşik Devletlerinde (ABD), 1930'lu yıllardan beri uzman mühendislik (Professional Engineering) sistemi uygulanmaktadır. Uzun yıllar bu sitemi uygulayan o ülkenin bugün bu konuda ulaştığı seviyeyi ve deneyimlerini incelemek ve onlardan faydalanmak aklın gereğidir. Getirilmek istenen sistemle karşılaştırmak üzere, ABD'deki sistem aşağıda özetlenmiş tir.
3.1 Uzman Mühendis Olabilmek için Aranan Şartlar Nelerdir?
Eyaletler arasında bazı küçük farklar bulunmakla birlikte, ABD genelinde, uzman mühendis belgesi alabilmek için aşağıdaki şartlar aranır.
1- En az dört yıllık ilgili mühendislik bölümünden mezun olmak,
2- En az dört yıllık meslek deneyimi kazanmak,
3- 8 saat süren Mühendisliğin Temelleri (Fundamentals of Engineering) adlı yazılı sınavında başarılı olmak,
4- 8 saat süren Mühendislik ilke ve Uygulamaları (Principles and Practice of Engineering) adlı yazılı sınavında başarılı olmak.
Mühendisliğin Temelleri sınavına üniversiteden mezun olmadan birkaç ay öncesinden başlayarak her hangi bir zamanda girilebilir. Mühendislik ilke ve Uygulamaları sınavına ise mühendisler, ancak 4 yıllık meslek deneyimi kazandıktan sonra girebilirler.
Mühendislik ilke ve Uygulamaları sınavı, kimya, inşaat, elektrik, çevre, makine, yapı, ziraat, kontrol sistemleri, yangından korunma, endüstri, üretim, metalürji, maden, nükleer ve petrol mühendisliklerinde yapılmaktadır. Ayrıca her mühendislik bölümünün bazı uzmanlık dalları bulunmaktadır. Örnek olarak inşaat mühendisliğinde çevre, geoteknik, yapı, ulaştırma ve su kaynakları şeklinde 5 uzmanlık dalı bulunmaktadır.
3.2 Uzman Mühendislik Sınavını Kim Yapar ve Belgeyi Kim Verir?
ABD'de uzman mühendislik sınavlarını, Mühendislik ve Ölçme için Ulusal Sınavcılar Komisyonu (National Council of Examiners for Engineering and Surveying) adlı bağımsız bir devlet kuruluşu yapmakta ve uzmanlık belgesini de bu kuruluş vermektedir.
3.3 Uzmanlık Sınavlarına Nasıl Hazırlanılır?
ABD' de, adaylar uzmanlık sınavlarına kendi kendilerine hazırlandıkları gibi aşağıda belirtilen çeşitli kuruluşlarca açılmakta olan hazırlık kurslarına da katılabilmektedirler.
1- Pek çok özel firma, mühendislik konularında kurslar açmaktadır.
2- Uzman Mühendisler Odasının mahalli şubelerinde yılda bir defa kurslar açılmaktadır.
3- Bazı üniversiteler konu ile ilgili kurslar açmaktadır.
4- Ulusal Uzman Mühendisler Birliği (National Society of Professional Engineers) Mühendisliğin Temelleri kursu açmaktadır.
4. TÜRKİYE'DE UZMAN MÜHENDİSLİK
Türkiye'de ilk defa 10 Nisan 2000 Gün ve 24016 Sayılı Resmi Gazete ‘de yayınlanan Yapı Denetimi Hakkında 595 Sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile uzman mühendislik kavramı, Türk hukuk sistemine girmiştir. Daha sonra yayınlanan 26.05.2000 Gün ve 24060 Sayılı Resmi Gazete ‘de yayınlanan Yapı Denetimi Uygulama Yönetmeliği'nde bu kavram yeniden yer almıştır.
Bununla birlikte, uzman mühendislik, esas olarak 28 Haziran 2000 Gün ve 24093 Mükerrer Sayılı Resmi Gazete' de yayınlanan 601 Sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile düzenlenmiştir. Bu kararnamenin bazı maddeleri aşağıda irdelenecektir.
4.1 Uzman Mühendis Sınavlarını Kim Yapar, Belgeyi Kim Verir?
601 Sayılı Kararnamenin 2. Maddesinin ikinci ve Üçüncü Paragrafları aynen şöyledir:
“Ek Madde 5- Mühendis ve mimarlara, meslek alanlarına giren konularda hizmet kalitesini yükseltmek amacıyla belli bir deneyim ve meslek içi eğitimden sonra ilgili meslek odalarınca uzman mühendis veya uzman mimar belgesi verilir.
Ek Madde 6- Uzman mühendis ve uzman mimar belgesi almak isteyenler, ilgili meslek odasınca tespit edilen ve Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği'nin onayladığı uzmanlık alanları ile ilgili konularda sınava tabi tutulurlar. Bu sınav ilgili meslek odası tarafından yazılı olarak yapılır.”
Yukarıya çıkarılan metinden anlaşılacağı üzere, Türkiye'de uzman mühendis sınavını, ilgili meslek odaları yapacak ve uzmanlık belgelerini de bu meslek odaları verecektir.
4.2 Uzman Mühendis Olabilmek İçin Aranan Şartlar Nelerdir?
601 Sayılı Kanun Hükmündeki Kararnamenin 2. Maddesinin Yedinci Paragrafında, uzman mühendis olabilmek için aranan şartlar şöyledir.
“ Ek Madde 7- Uzman mühendis veya uzman mimar olabilmek için aşağıdaki şartlar aranır.
a) Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliğinin ilgili meslek odasına üye olmak,
b) Yüz kızartıcı bir suçtan hüküm giymemiş olmak,
c) İlgili meslek alanlarında, uzman mühendisler veya uzman mimarlar denetiminde en az 5 yıl meslek deneyimi edinmek ve bunu belgelemek,
d) İlgili meslek odalarınca düzenlenen belge edinmeye yönelik meslek içi eğitim programlarına katılmış olmak,
e) Uzman mühendis ve uzman mimar sınavında başarılı olmak.”
Yukarıdaki şartlardan anlaşılacağı gibi, Türkiye'de uzman mühendis olabilmek için, meslek odasına üye olmak, adi bir suçtan hüküm giymemiş olmak, uzman mühendisler denetiminde en az 5 yıl meslek deneyimi edinmek ve bunu belgelemek, ilgili meslek odalarınca düzenlenen belge edinmeye yönelik meslek içi kurslara katılmak ve uzman mühendis sınavında başarılı olmak gerekmektir.
4.3 Yasadan Önce Mezun Olan Mühendislerin Durumu
Bu uzman mühendislik yasası yürürlüğe girmeden önce, ilgili mühendislik bölümünden diploma alan mühendisler diploma ile birlikte mühendislik yetkisi de almakta ve kullanmaktaydılar. Oysa, bu yasanın yürürlüğe girmesinden sonra mühendislik diploması alanlar ayrıca uzman mühendis belgesi alırlarsa, mühendislik yetki ve imtiyazını kullanabileceklerdir.
İlgili Kararnamenin 3. Maddesi aşağıya çıkarılmıştır.
“Madde 3-6235 Sayılı Kanuna aşağıdaki geçici maddeler eklenmiştir.
Geçici Madde 6- Bu kanun Hükmünde Kararnamenin yürürlüğe girdiği tarihte en az 5 yıllık deneyimi bulunan mühendis veya mimarlar için 2 yıl süreyle müracaatları halinde ek 7 nci maddenin birinci fıkrasının (c) bendindeki koşul aranmaz.
Bu Kanun Hükmünde Kararnamenin yürürlüğe girdiği tarihte 12 yıl ve daha fazla mesleki deneyimi bulunan başvuru sahiplerine, 7. Maddenin a) ve b) bentlerinde aranan şartları sağladıkları takdirde, ilgili meslek odasınca eğitim programına ve sınava tabi tutulmadan uzmanlık alanları dikkate alınarak uzmanlık belgesi verilir."
Yukarıda yazılanlardan görüldüğü gibi, yasa yürürlüğe girmeden önce mezun olan mühendislerin yetki kullanma hakları korunmamıştır.
5. SAKINCALAR VE DÜZELTİLMELERİ İÇİN ÖNERİLER
601 Sayılı Kanun Hükmündeki Kararnamede görülen sakıncalar ve bunların düzeltilmesi için gerekli tavsiyeler aşağıda özetlenmiştir.
5.1 Sınavların Meslek Odalarınca Yapılması
Uzman mühendislik sınavının ilgili meslek odasınca yapılması sakıncalıdır. Üyelerinin oyları ile oluşan oda yönetimleri, üyelerinin uzman mühendis olmasına karar vermemelidir. Bu sınavların ilgili meslek odalarınca yapılmasında, oy kaygısı, politik görüş veya başka ayrımcılıklar etkili olmaz mı? Ayrıca meslek odalarının yetişmiş kadroları ve fiziksel mekânları ve diğer alt yapı sistemleri bu sınavları yapmaya yeterli midir?
Sınavları, meslek odaları yerine tek merkezli bağımsız bir kurumun yapması doğru olan yoldur. Bu görev için ÖSYM düşünülebilir. Böyle bir kuruma mali destek kolaylıkla sağlanabilir. Şu anda, meslek odaları, 12 yıl ve daha fazla mühendislik yapmış olanlara ilgili kararname gereğince, uzman mühendis belgesi verirken her üyeden 100 milyon TL harç almaktadır. Böyle bir sınav merkezinin mali kaynağı, adaylardan alınacak harçlar olabilir.
5.2 Meslek Odalarınca Belge Vermeye Yönelik Kurs Düzenlenmesi
Sınavlara hazırlık için meslek odalarınca açılacak kurslara katılmayı belge alma şartı yapmak sakıncalıdır. Kursa katılmayı şart koşmak, hele yalnız meslek odalarının kurslarına katılmayı şart koşmak son derece sakıncalıdır. Çünkü aynı kuruluş hem kurs açmakta hem de sınavı yapmaktadır. Bu durum ayrıca, haksız rekabete sebep olmaktadır. Bunlardan başka, meslek odalarının bu kurslarda adayları yetiştirmek için uzmanlıklarda ve bilimsel niteliklerde yeterli elemanları var mıdır?
Adaylar kendi kendilerine kurslara hazırlanabilmeli veya yeterince uzman elemanı bulunan üniversite gibi bir kuruluşun açacağı kurslara katılabilmelidirler.
5.3 Uzman Mühendisler Denetiminde En az 5 Yıl Çalışma Şartı
Meslek deneyimi için mutlaka uzman mühendisler denetiminde çalışma şartı, aynı meslekteki insanların birbirlerine tahakküm etmelerine ve adayların ücret ve iş bakımından istismar edilmelerine yol açabilir. Bu bakımlardan sakıncalıdır.
Bunun için adaylarda, uzman mühendisler denetiminde meslek deneyimi aramak yerine, meslek deneyimi aramak ve bunu belgelemek yeterli olmalıdır.
5.4 İlgili Mühendis Odasına Üye Olma Şartı
Türkiye'de, kamu kuruluşlarında çalışanların dışında kalan mühendislerin meslek odalarına kayıt yaptırmaları kanun gereğidir. Ayrıca uzman mühendis belgesi için böyle bir şart gereksizdir. Bu arada, yabancı bir ülkeden uzmanlık belgesi almış yabancı uyruklu bir mühendis, Türkiye'de ilgili meslek odasına kayıtlı olmadığı için burada 1Iiühendislik yapamayacak mıdır?
5.5 Uzman Mühendislik için Tek Sınav Öngörülmesi
Uzman mühendislik için tek sınav yerine, gelişmiş ülkelerde olduğu gibi, ayrı türde iki sınav yapılması daha doğru bir yol olacaktır.
5.6 Mezun Durumda Olanlar İçin
Bu yasa çıkmadan önce mezun olan mühendisler mühendislik diploması ile mühendislik yetkisi kullanmaktaydılar. Yeni yasa bu yetkiyi geçersiz sayılmıştır. 5 yıl ve 12 yıl meslek deneyimi kazananlara bazı imtiyazlar tanınmış, ancak daha az deneyimi olanlar mahrum bırakılmıştır. Böylece pek çok mühendissin kazanılmış hakları yok edilmiştir. Bu sakıncanın ortadan kaldırılması gerekir.
Türkiye'de her yıl yaklaşık 17.000 mühendis mezun olmaktadır. Şu anda mezun olanların toplamı 300.000 den fazladır. Yasanın yürürlüğe girdiği tarihte mühendis olanların yetki haklarının korunması için, yasa, yürürlük tarihinden sonra mezun olanlara uygulanmalıdır.
5.7 Uzmanlık Belgesi Verilenlerin Durumu
Ekim 2000 sonuna göre, henüz ilgili yönetmelik çıkartılmadan ve dolayısıyla uzmanlık alanları belli olmadan 2000 den fazla mühendise uzman mühendislik belgesi verilmiştir. Hangi konuda uzman olduğuna bakılmaksızın çok genel anlamda uzmanlık belgesi verilmesi bu işin ciddi ele alınmadığını göstermektedir. Siz hiç uzmanlığı belli olmayan veya uzman olmayan, ama belge almış olan mütehassıs bir hekim duydunuz mu? Olacak iş değil. Yapı Denetimi hususu tamamıyla ‘uzman mühendisliğe' dayandırıldığına göre uzman mühendislik çok ciddi bir tarzda ele alınmalıdır.
6. SONUÇ
Yukarıdaki açıklamalardan anlaşılacağı üzere, ülkemizde çok önemli gelişmeler sağlaması beklenen ve yüz binlerce mühendis ve halkımızı ilgilendiren uzman mühendislik sistemi, ilgili kişi ve kuruluşlarca yeterince görüşülmeden ve ilgili birimlerce tartışılmadan Bakanlar Kurulunca, acele bir kararname çıkartılarak adeta geçiştirilmiştir.
Her ne kadar çıkartılan Kanun Hükmünde kararname bazılarınca yapılmış faydalı bir iş olarak görülmekte ise de, biz bu görüşe katılmamaktayız. Çünkü tıpkı binalarda olduğu gibi, yanlış temeller üzerine kurulan kurumların sonradan düzeltilmesi çok zor veya hemen hemen imkânsızdır.
Her ne kadar 601 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin geçerliliği tartışmalı ise de, uygulanması ülkemiz için son derece sakıncalı olan bu kanun hükmünde kararname, kanun haline dönüştürülmelidir. Kanun haline dönüştürülürken, ilgili ve bilgili kişi ve kuruluşlardan görüş alınarak kararnamedeki yanlış ve sakıncalar ortadan kaldırılmalıdır. Ayrıca Bayındırlık ve İskân Bakanlığı tarafından hazırlanacak olan 601 Sayılı Kararnamenin yürütülmesindeki şartları düzenleyecek "yönetmelik" bu düşünceler doğrultusunda çıkarılmalıdır.